17-03-2020

En ny verden

Året 2020 skriver verdenshistorie.

Vi står midt i en verdensomspændende sundhedskrise. Corona virus er blevet en del af menneskers hverdag over hele verden. Tusindvis er smittede af en virus, som verden aldrig har set før. Mange er indlagt på sygehuse og mange er døde. Det er slet ikke til at begribe. Den franske præsident kalder det, at vi er i krig mod en usynlig fjende.

Danmark - og mange andre lande - har lukket ned for aktiviteter, attraktioner, fritidstilbud, skoler og dagtilbud er lukkede, vi opfordres alle til at holde afstand til hinanden, blive hjemme, kun handle det nødvendige, ingen rejser, grænserne til andre lande er lukkede, og antallet af smittede vokser dag for dag. Mange mennesker er sat i karantæne, for at undgå spredning, og for at holde øje med eventuelle symptomer på smitte. I Danmark er der p.t. registreret omkring 1000 smittede, men mange andre kan være smittede uden alvorlige symptomer. Fire personer er afgået ved døden.

Hvor er det hele dog uvirkeligt, især fordi det er denne usynlige trussel, som vi alle bliver udsat for. Selv om vi vasker og spritter hænder, undlader kys og knus og hvad der ellers bliver anbefalet, så kan vi udsættes for smitte alle vegne, uden at vi ved af det. Vi rører ved madvarer i butikken, indkøbsvogne, håndtag og for nogles vedkommende også byttepenge, og ja, så er der nogle mennesker, der ikke tager det hele så alvorligt.

Jeg kan godt blive meget bekymret for, hvordan det hele vil gå - både sundhedsmæssigt, men også samfundsøkonomisk. Denne undtagelsestilstand, som alle dele af samfundet står i, vil få vidtrækkende konsekvenser.

Disse første måneder af året har vist, hvor sårbare vi mennesker og hele verden er, og hvor vigtigt det er at stå sammen - uden at være sammen - i bremsningen af dette uhyre. Der arbejdes på højtryk verden over for at finde behandlingsmuligheder og en eventuel vaccine mod Covid19, som denne sygdom kaldes. Måske vil det lykkes, måske ikke.

Et er sikkert - verden er forandret for altid.